Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Investeer in preventie: eet gezond voedsel

afbeelding van Teun de Waard

Agriboard Noord Holland had een buitengewoon interessant programma over Agri, voeding en gezondheid samengesteld op vrijdagmiddag 30 november 2012. Charon Zondervan, Wageningen Universiteit, opende de middag met een inleiding over de trend. Op basis van de trends komt hij tot de conclusie dat we maatschappelijk moeten investeren in preventie. Hoewel dit erg voor de hand ligt is het tegelijkertijd opmerkelijk. Tegen 2040 is het aandeel van 65+ in de bevolking verdubbeld. Oude mensen leven langer en zijn langer ziek, dat kost veel geld. Maar wat kun je niet besparen wanneer je oude mensen langer gezond weet te houden? Gezonde en lekkere voeding speelt daar een heel belangrijke rol in.
Hoe werkt dat dan in de praktijk? Koen Nouwes Keij, Food&Drink Experience, heeft samen met instellingen in de gezondheidszorg daarin ervaring opgebouwd. Met het uitgangspunt de wijsheid van de Griekse wijsgeer Hippocrates: laat voeding uw medicijn zijn werd een nieuw concept ontwikkeld. De kok komt terug in de instellingen, de tafels worden gedekt en er is aandacht voor de mens die er (noodgedwongen) verblijft. Het voedsel wordt zoveel als mogelijk betrokken van lokale telers. Het resultaat: de verspilling van voedsel neemt af, de waardering van de cliënten neemt toe het welzijn komt op een beter niveau, het medicijngebruik neemt af en tot slot is er een besparing van 5% op de kosten van de instelling.
Natuurlijk kun je niet vroeg genoeg met preventie beginnen. De hartenkreet van Charon: leer kinderen koken, werd door de zaal met instemming ontvangen.