Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Nieuws

Spectaculair voedsel verlies

afbeelding van Teun de Waard

In een onderzoek naar de verspilling van voedsel komt het Engelse Institution of Mechanical Engineers tot de conclusie dat 30 tot 50 % van het voedsel wordt verspild. Jaarlijks gaat het dan om 1,2 tot 2 miljard ton. omgeveer 30% betreft het voedsel wat niet geoogst wordt vanwege onvoldoende uiterlijke kwaliteit. denk daarbij aan groenten en fruit maar ook aardappelen met een vlekje. naast het directe verlies is er nog de verspilling van water en energie die nodig waren voor de productie maar ook de menskracht tijdens de teelt en distributie van het voedsel. Professor Louise Fresco noemt de verliezen "niet onverwacht, wel specatulair". Zij geeft aan dat in arme landen er veel verloren gaat door onvoldoende capaciteit en kwaliteit bij de oogst, bewaring en distributie. In het westen is het vooral de consument die alleen volmaakte producten wenst en het begrip "uiterste houdbaarheiddatum" vaak onnodig verkeerd gebruikt. De onderzoekers zijn van mening dat bewustwording nodig is om deze verspilling terug te dringen. Ik vraag mij af of hogere prijzen voor voedsel niet veel effectiever zijn!

BijlageGrootte
PDF icon imeche_global_food_report_sflb.pdf1.09 MB