Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van BioKennis - Akkerbouw en vollegrondsgroenten

Opbrengst en smaak gaan hand in hand bij Yacon

Onbekend maakt onbemind. Onbekend wil niet zeggen dat het automatisch 'niet lekker' is. Volgens experts worden je smaakpapillen pas na tien à vijftien keer proeven gewend aan nieuwe smaken. Yacon daarentegen zullen de meeste mensen maar één keer hoeven te proeven om het lekker te vinden. Het is fris, knapperig en toegankelijk qua smaak.

Perspectief voor zoete aardappel

Afgelopen jaren hebben meerdere biologische telers gepionierd met het telen van zoete aardappel. In 2017 pakte de teelt goed uit en vormt daarmee een alternatief gewas waarbij ook de afzetmarkt groeiende is.

Alles over composteren en fermenteren

Eind november werd er op het PCG in Vlaanderen een studiedag over composteren en fermenteren georganiseerd. Dit artikel bevat meer informatie over wat composteren en fermenteren is en enkele belangrijke tips.

Aandacht voor bodemonderzoek op wereldcongres biologische landbouw

Het IFOAM Organic World Congress is een driejaarlijks evenement dat landbouwers, wetenschappers, marktspelers en beleidsmedewerkers samenbrengt voor het delen van ervaringen, innovaties en kennis en waar men zich beraadt omtrent de richting waarin de biologische sector hoort uit te gaan. India was het gastland voor de negentiende editie. India telt meer dan 600.000 biologische telers en bepaalde deelstaten kiezen resoluut voor de biologische landbouw (bv Sikkim). Bodemonderzoeker Koen Willekens was erbij en brengt verslag uit.

Rassenproef prei late herfst biologische teelt 2017

In de biologische preiteelt is de rassenkeuze het voornaamste instrument om ziekten en plagen te beheersen. In 2017 ging het seizoen droog van start en waren trips en roest sterk aanwezig. Biologisch beschikbare rassen bewijzen zich als alternatief voor het standaardras Poulton.

Zomertarwe kent in 2017 goed (bak)resultaat

Voor het telen van biologische bakwaardige tarwe wordt er vaak gekozen voor zomertarwe in plaats van wintertarwe. Ondanks de aanhoudende droogte in het groeiseizoen 2017 was de opbrengst vrij goed, ook kwalitatief. De resultaten van de verschillende rassen lagen dicht bij elkaar.

Europese enquête over mengteelten van start

Uit wetenschappelijke literatuur blijkt dat mengteelten leiden tot een lager gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en een efficiënter gebruik van water en meststoffen. Daarnaast ontstaat er een grotere weerbaarheid van de planten bij sterk wisselende klimaatomstandigheden. Toch komen mengteelten in Nederland in praktijk nauwelijks voor. Om te achterhalen welke obstakels agrarische ondernemers zien, en welke kansen er wellicht liggen, is nu een Europees online onderzoek gestart vanuit het project Remix (Mengteelten).

Het laatste nieuws van Core Organic op de Bio-Beurs

Core Organic is een landennetwerk voor afstemming en financiering van onderzoek voor de biologische sector in Europa. Op 17 januari op de Bio-Beurs presenteren onderzoekers vanuit heel Europa resultaten vanuit verschillende onderzoeken. Daarnaast zoeken ze input voor nieuwe onderzoeken. Belangstellenden zijn van harte welkom tussen t16.30 en 20.00 uur, in ruimte E, om deel te nemen aan verschillende presentaties.

Studie toont aan dat biologische landbouw de wereld kan voeden

Een wereldwijde omschakeling naar biolandbouw kan bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem, indien het gecombineerd wordt met andere maatregelen. Het is daarom belangrijk om consumptie van dierlijke producten te verminderen, om minder krachtvoeders te gebruiken en om voedselverspilling te vermijden. Eén van de auteurs, Adrian Müller, kwam vorige maand zijn studie voorstellen tijdens de Belgian Agroecology Meeting in Gembloux.

Volop europese innovaties in de biosector

De derde editie van de ‘Organic Innovation Days’ van het Europese onderzoeksplatform TPOrganics vond plaats van 15 tot 17 november in Brussel. Tijdens deze dagen lanceerde TP Organics hun aanbevelingsnota voor het nieuwe Europese onderzoeksprogramma en werden de winnaars van de innovatiewedstrijd bekendgemaakt.

Pagina's