Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van Rundvee

Teelt van kruidenrijk grasland loont

Onderzoekers van het Louis Bolk Instituut breken een lans voor diversiteit in het grasland. Sturen op kruidenrijk grasland loont. In de net verschenen publicatie: ‘Van gepeperd naar gekruid grasland: functionaliteit van kruiden in grasland’, staan de voor- en nadelen op een rij. Hierin zijn verder handige tips te vinden voor een succesvolle introductie van een kruidenrijk grasland.

TP Organics zoekt naar innovaties binnen biologische landbouw

Jaarlijks gaat TP Organics, het Europese technologieplatform voor biologische landbouw op zoek naar innovaties in de biologische landbouw. Landbouwers, onderzoekers of bedrijven die innovatieve oplossingen vonden of ontwikkelden voor de biologische sector kunnen hun project voorstellen indienen en meedingen naar de TP Organics innovatieprijs 2017. Hun innovatie komt dan in de spotlights te staan.

Öko Feldtage in Duitsland

Op 21 en 22 juni 2017 vinden de Öko-Feldtage plaats in de buurt van Kassel in Duitsland. Doelpubliek zijn bioboeren en boeren die geïnteresseerd zijn in omschakeling. Je vindt de (Duitstalige) informatie op de website.

CCBT start zes nieuwe projecten

Op 1 april is het startschot gegeven voor zes nieuwe CCBT-projecten. De proefcentra met expertise in biologische landbouw gaan aan de slag met organische stofopbouw in serres, graasweidebeheer, kleinschalige maar professionele pluimveehouderij, beheersing van schurft bij Conference, rassen voor frambozenteelt en er komt een uitbreiding van de bestaande teeltkalender.

Hoogste DVE-opbrengst voor Engels raaigras

Om het aandeel bestendig eiwit in het rantsoen van biologisch melk- en vleesvee verder te optimaliseren heeft Inagro de mogelijkheden van esparcette, andere grassoorten en klaverrassen onderzocht.

Mogelijkheden voor hittebehandeling van krachtvoeders

In de biologische veehouderij worden rantsoenen op basis van grasklaver aangevuld met bestendige eiwitbronnen via het krachtvoer. Sojaschilfers bevatten bijvoorbeeld een hoge DVE (darm verteerbaar eiwit) waarde gecombineerd met een hoge bestendigheid van het ruw eiwit (RE). De afhankelijkheid van deze overzeese eiwitbron kan echter verminderd worden als het eiwit van regionale grondstoffen bestendiger zouden kunnen maken. In het CCBT- project ‘Meer DVE voor biologische vee' werd onderzocht of een hittebehandeling dit kan waarmaken.

Biologische bestrijding heeft nu de wind mee

Het Europees Parlement heeft unaniem een motie aangenomen om biologische bestrijdingsmiddelen met een laag milieurisico versneld tot de markt toe te laten. Op hetzelfde moment bracht het Mensenrechtencomité van de VN een rapport uit, waarin zij stelt dat het zeker mogelijk is om de groeiende wereldbevolking te voeden met voedsel dat is geproduceerd zonder gebruik te maken van schadelijke gewasbeschermingsmiddelen.

Demo van wiedeggen voor onkruidbeheersing in bio-granen

In het kader van het project ‘OK-NET Arable’ organiseren Inagro en BioForum een demomiddag met verschillende wiedeggen (klassiek, geveerd, rotatief, …) voor onkruidbestrijding in biologische granen. Op het wintertarweperceel wordt een effectiviteitsproef uitgevoerd en komen verschillende types en merken aan bod.

Summer School agroecologie en veehouderij

Interesse in agroecology systemen? En specifiek in veehouderij aspecten? Deze 4-daagse summer school biedt professionals en PhD’ers de mogelijkheid om in een relatief korte periode veel kennis en vaardigheden op te doen. Agroecology wordt steeds bekender als een duurzame oplossing voor de toekomst.

Hogere opbrengsten door zwavelbemesting

Twee zwavelbemestingsproeven in grasklaver laten zien dat zwavelbemesting in het voorjaar voor een iets hogere drogestof opbrengst zorgt in de eerste twee snedes. Daarnaast heeft zwavelbemesting een duidelijk positief effect op het zwavelgehalte in de grasklaver. Hierdoor kunnen ook mogelijke zwaveltekorten bij het vee voorkomen worden.

Pagina's