Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van Geit en schaap

Voederwaarde GPS vaak van goede kwaliteit

Gehele planten silage (GPS) van granen eventueel in combinatie met erwten en veldbonen vormt een belangrijk onderdeel in de rantsoenen van biologische herkauwerbedrijven. Ervaringen in de praktijk geven aan dat de voederwaarde wellicht hoger is dan wat kuilanalyses aangeven. Inagro onderzocht dit in het kader van een CCBT-project.

Preventief handelen tegen knelpuntziekten bij melkvee en geiten

Eind 2017 eindigde het project ‘Alternatieve methoden voor de preventie of behandeling van een knelpuntziekte in de biologische geiten- en rundveehouderij in Vlaanderen. Dit project bestond uit 2 delen. In het ene deel van het project lag de focus op de maagdarmworm (MD) problematiek bij runderen. In het andere deel was aandacht voor longproblematiek bij de geitenlammeren. Beide ziekten leiden in de praktijk vaak tot van chemische geneesmiddelen.

Natuurlijk middelen gebruik in de veehouderij

De serie Stalboekjes geeft per veehouderijsector tips voor het gebruik van kruiden en andere natuurlijke producten. Voor veehouders is het vaak onduidelijk hoe zij plantaardige producten zinvol kunnen toepassen. Veel boeren hebben behoefte aan praktische informatie over het ‘natuurlijk’ gezond houden van hun vee. Op de Bio-Beurs geeft Maria Groot van Wageningen University & Research samen met Nieske Neimeijer van De Groene Weg een workshop over ervaringen met de Stalboekjes.

Het laatste nieuws van Core Organic op de Bio-Beurs

Core Organic is een landennetwerk voor afstemming en financiering van onderzoek voor de biologische sector in Europa. Op 17 januari op de Bio-Beurs presenteren onderzoekers vanuit heel Europa resultaten vanuit verschillende onderzoeken. Daarnaast zoeken ze input voor nieuwe onderzoeken. Belangstellenden zijn van harte welkom tussen t16.30 en 20.00 uur, in ruimte E, om deel te nemen aan verschillende presentaties.

Studie toont aan dat biologische landbouw de wereld kan voeden

Een wereldwijde omschakeling naar biolandbouw kan bijdragen aan een duurzaam voedselsysteem, indien het gecombineerd wordt met andere maatregelen. Het is daarom belangrijk om consumptie van dierlijke producten te verminderen, om minder krachtvoeders te gebruiken en om voedselverspilling te vermijden. Eén van de auteurs, Adrian Müller, kwam vorige maand zijn studie voorstellen tijdens de Belgian Agroecology Meeting in Gembloux.

Beter beweiden in het najaar

De opname van het gras is in het najaar een stuk lager door de verminderde smakelijkheid. Dit zorgt voor een slechte grasbenutting en beweidingsverliezen. Smakelijkheid neemt af door mestresten en optreden van kroonroest. Dit leidt volgens melkveehouders vaak tot een daling van de melkproductie. Een overzicht van maatregelen die de smakelijkheid van het weidegras in het najaar op peil houden.

Verbindend ondernemen in biologische sector

Samen werken aan het realiseren van een betekenisvolle biologische sector voor vandaag en (over)morgen. Experts uit bedrijfsleven en onderzoek hebben hiervoor nieuwe vooruitstrevende invalshoeken bedacht om consumenten en burgers meer te betrekken bij bedrijven in de biologische voedselketen. Dit is vastgelegd in een boekje als bron van inspiratie voor alle partijen binnen de biologische sector.

Nieuwe KWIN Veehouderij 2017-2018 uit

KWIN Veehouderij bevat statistische prijsinformatie over veehouderijbedrijven en normen voor het maken van onder andere (saldo)berekeningen en begrotingen. Nieuw in deze versie zijn de saldoberekeningen voor biologische melkkoeien en voor (traaggroeiende) concepten vleeskuikens. Ook het hoofdstuk paarden is weer terug.

Meer aandacht voor agro-ecologie in landbouwonderwijs

'Agro-ecologie’ is een nog vrij onbekend begrip voor landbouwers en andere stakeholders in de keten. Dat blijkt uit onderzoek dat ILVO in opdracht van het Departement Omgeving gedurende twee jaar uitvoerde. Om de kennis over agro-ecologie en de praktische toepasbaarheid bij huidige en toekomstige landbouwers te vergroten, zijn maatregelen nodig, zowel in het onderwijs, de sector als de maatschappij.

Meer aandacht voor agro-ecologie in landbouwonderwijs

'Agro-ecologie’ is een nog vrij onbekend begrip voor landbouwers en andere stakeholders in de keten. Dat blijkt uit onderzoek dat ILVO in opdracht van het Departement Omgeving gedurende twee jaar uitvoerde. Om de kennis over agro-ecologie en de praktische toepasbaarheid bij huidige en toekomstige landbouwers te vergroten, zijn maatregelen nodig, zowel in het onderwijs, de sector als de maatschappij.

Pagina's