Ik ben mijn wachtwoord vergeten

Artikelen van Markt en ketens

TP Organics zoekt naar innovaties binnen biologische landbouw

Jaarlijks gaat TP Organics, het Europese technologieplatform voor biologische landbouw op zoek naar innovaties in de biologische landbouw. Landbouwers, onderzoekers of bedrijven die innovatieve oplossingen vonden of ontwikkelden voor de biologische sector kunnen hun project voorstellen indienen en meedingen naar de TP Organics innovatieprijs 2017. Hun innovatie komt dan in de spotlights te staan.

Biologische sector kiest voor verdere verduurzaming

Biologische glastuinders en geitenmelkhouders nemen elkaar de maat en werken zo aan een verdere verduurzaming. Tegelijkertijd scherpen biologische winkeliers hun eisen aan en breiden hun assortiment met biologische producten uit.

Beschikbaarheid en prijs bepaalt keuze bio producten

Gangbare consumenten zullen in de toekomst sneller biologisch producten pakken uit het schap, indien deze makkelijk beschikbaar of in de aanbieding zijn. Zij gaan ook sneller tot aankoop over als de producten aanwijsbaar gezonder, smakelijker en onbespoten zijn. Dit blijkt onderzoek van het Louis Bolk Instituut in samenwerking met Wageningen Economic Research. Zij hebben gekeken welke producten biologische en reguliere consumenten uiteindelijk in hun boodschappenmandje hadden.

Biologische bestrijding heeft nu de wind mee

Het Europees Parlement heeft unaniem een motie aangenomen om biologische bestrijdingsmiddelen met een laag milieurisico versneld tot de markt toe te laten. Op hetzelfde moment bracht het Mensenrechtencomité van de VN een rapport uit, waarin zij stelt dat het zeker mogelijk is om de groeiende wereldbevolking te voeden met voedsel dat is geproduceerd zonder gebruik te maken van schadelijke gewasbeschermingsmiddelen.

Phytophthora in aardappel, doorbraak resistentie ligt op de loer  

Het aanbod resistente aardappelen groeit gestaag. Dit draagt bij aan de teeltzekerheid, maar vraagt evengoed aandacht tijdens de teelt. Zonder maatregelen en resistentiemanagement ligt het risico van doorbraak op de loer.

Groen Kennisnet ondersteunt netwerk Onderwijs voor biologisch

Groen Kennisnet gaat het netwerk Onderwijs voor biologisch en de projecten die daaruit voortkomen ondersteunen met het invullen van de kennisinfrastructuur. Het contract hiervoor is getekend door Bionext en AOC Terra als mede-initiatiefnemers van Onderwijs voor biologisch.

Boek over biovoeding spreekt het publiek aan

Het boek 'Biologische stellingen onder de loep' is nu al aan een herdruk toe. In dit boek toetsen vijf honoursstudenten tien beweringen over biologisch voedsel. Dit meldt het blad Resource.

Rogier Schulte is benoemd tot hoogleraar Farming Systems Ecology

De raad van bestuur van Wageningen University & Research heeft Rogier Schulte per 1 februari 2017 benoemd tot hoogleraar Farming Systems Ecology. Prof. Schulte leidde tot vorige zomer het duurzaamheidsprogramma van Teagasc, de Agriculture and Food Development Authority in Ierland. Met overheden, boeren en ander bedrijfsleven richtte Schulte zich op duurzaamheid als cruciale groeifactor in de landbouw. Hij volgt nu prof. Pablo Tittonell op die nationaal coördinator is geworden aan het Argentijnse landbouwonderzoeksinstituut INTA.

Volg biologische tuinbouw in VS op de voet via Instagram

Sociale media kan een goede bron van inspiratie of kennisuitwisseling zijn. Heel veel CSA- en korte keten-tuinbouwbedrijven in de Verenigde Staten hebben bijvoorbeeld een Instagram-account. Daarmee laten ze jou en de rest van de wereld kennismaken met hun veld- en oogstwerkzaamheden. Of ze laten je meekijken in hun marktkraam.

Vrije uitloop heeft positief effect op kwaliteit en smaak van kippenvlees

Kippen met vrije uitloop zijn minder zwaar dan “binnenkippen”. Hun vlees is van betere kwaliteit en smaakvoller. Dat blijkt uit een gezamenlijk onderzoek van Instituut voor Landbouw- en Visserijonderzoek (Ilvo) en Wageningen University & Research. Extra beweging en extra plantaardige voeding zorgen voor sappig en mals vlees, en een hogere dosis onverzadigde vetzuren.

Pagina's